hosting menu left
hosting menu right

logo
Španjolska 1936, CNT-AIT
Početna Arhiv Biografije Giuseppe Paliaga
Giuseppe Paliaga PDF Ispis E-mail
Subota, 31 Listopad 2009 23:05
Rodio se u Rovinju 25. rujna 1905. od oca Giovannija i majke Marije Matessich. Zbog vrlo skromnih financijskih mogućnosti njegove obitelji, čisto seljačkog porijekla, imao je mogućnost pohađati samo prve razrede osnovne škole.

Napuštajući rad u poljoprivredi, 1927. godine od Lučke kapetanije u Trstu dobiva dozvolu ukrcavanja na brodove u plovidbi za inozemstvo, a u svibnju 1929., dok se nalazio ukrcan kao pomorac, napustio je brod u New Yorku, gdje je ostao sve do početka 1937. godine, prisiljen da povremeno radi gdje god je to bilo moguće.

U razdoblju koje je prethodilo njegovoj ilegalnoj emigraciji nije se bavio nekom izraženijom političkom djelatnošću, premda je bio stalno u dodiru s tršćanskim i rovinjskim komunističkim i anarhističkim krugovima. U Sjedinjenim Američkim Državama posjećivao je anarhistički kružok koji se okupljao oko lista "L'adunata dai refrattari" - ("Zbor nepokorenih") ulazeći tako u američku političku klimu tih godina.

Pri kraju 1936., anarhističke organizacije pozvale su ga da se kao dobrovoljac javi u borbu protiv frankista, a za obranu Španjolske Republike; slijedećeg siječnja krenuo je u Španjolsku, zajedno s grupom Španjolaca - dobrovoljaca. Nakon što je u ožujku 1937. došao u Pariz, odmah je otišao u Barcelonu, centar španjolskog anarhizma.

Borio se u anarhističkoj brigadi "Durrutti" zajedno sa svojim sugrađaninom Giuseppe Peselom. Sudjelovao je u borbama na frontu Lerida (Katalonija), Caspea i Huesca (Argon), gdje je pao spomenuti Pesel za vrijeme pokušaja ove anarhističke jedinice da istjera frankističku grupu koja se bila ušančila na jednoj usamljenoj farmi (8. travnja 1937.).

Ime G. Paliage je upisano u Pogranične rubrike i Potražni bilten radi hapšenja, obzirom da su ga tadašnje talijanske vlasti smatrale "izvanredno opasnim za državno uređenje".

Nakon što je devet mjeseci sudjelovao u obrani Španjolske republike, u studenom 1937. godine napustio je ovu zemlju. Nakon kraćeg boravka u Belgiji vratio se u Francusku i zahvaljujući pomoći francuskih i američkih anarhističkih organizacija ukrcao se u luci Le Havre na brod koji je plovio za Sjedinjene Američke Države. Mnogo godina živio je u New Yorku, ponovo se povezujući sa svojim starim anarhističkim kružokom. Sada živi u Rovinju.

M.B.

Preuzeto iz knjige "Naši španjolski dobrovoljci", Acta Historica Nova Vol.3 (Rijeka-Rovinj 1988)


 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.