hosting menu left
hosting menu right

logo
Sindikalni prosvjedi, Zagreb, travanj 2008., MASA
Park Yeol PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 01 Studeni 2009 15:50
Park Yeol (03. 02 1902. – 17. 01 1974.), rođen kao Park Jun-sik, bio je korejski anarhist i aktivist za neovisnost, a osuđen je za veleizdaju u Japanu zbog planiranja napada na japansku kraljevsku obitelj.  

Park je rođen u Mungyeongu u provinciji Sjeverni Gyeongsang, na teritoriju koji danas pripada Južnoj Koreji. Pohađao je srednju školu u Seulu, no bio je prisiljen napustiti je 1919. godine zbog sumnje da je sudjelovao u Prvoaprilskom pokretu. Nakon što se preselio u Tokio kako bi nastavio obrazovanje, upoznao je druge studentske aktiviste s kojima je oformio anarhističku grupu Futeisha (Odmetnici). Jedna od značajnih članica grupe je bila Fumiko Kaneko koja mu je kasnije postala partnericom.  

Samo dan nakon velikog potresa u Kantōu, Park je 2. rujna 1923. godine uhićen bez optužbi. Dva dana kasnije je u policiju privdena i Kaneko. Na temelju slabih dokaza, optuženi su za veleizdaju i planiranje bombaškog napada na vjenčanje princa Hirohita. Oboje je osuđeno na smrt 25. travnja 1926. godine, no car Taishō je njihove kazne preoblikovao u doživotni zatvor. Kaneko je umrla 23. svibnja 1926., navodno počinivši samoubojstvo.  

Park je, nakon 22 godine u zatvoru, pušten u listopadu 1945. godine, a 1949. godine se vratio u Južnu Koreju. Kasnije je, tijekom Korejskog rata, otišao u Sjevernu Koreju. Postao je sjevernokorejski političar i ostao je tamo do kraja života.  

Preveo: Juraj Katalenac
Izvor: Wikipeida
Centar za anarhističke studije, studeni 2009.
 

Anarhizam u Hrvatskoj

MASA
Što čitaš?

Izdanja

Osnove sindikalizma. Direktna akcija. SabotažaKako omogućiti anarhističku revoluciju?
Metode anarhosindikalizma. Anarhosindikalizam u Puerto RealuBlokadna kuharica
Organizacijska platforma Sveopćeg saveza anarhista (nacrt)Grad postkapitalizma
Osnove sindikalizma. Direktna akcija. Sabotaža
website hosting main area bottom

Powered by Joomla!. Valid XHTML and CSS.